Οδική Μικρά Ασία – Καππαδοκία και Ελληνισμός του Αγίου Πνεύματος!

Οδική εκδρομή Μικρά Ασία – Καππαδοκία και Ελληνισμός του Αγίου Πνεύματος!

9 ημέρες, 22 – 30 Ιουνίου, από 760 €/άτομο.

Το οδοιπορικό στην Καππαδοκία ξεκινά από προϊστορικά δημιουργήματα της φύσης, περνά από την πρώιμη ιστορία του ανθρώπου, για να καταλήξει στα σύγχρονα έργα του.

1η Ημέρα: Θεσσαλονίκη – Τσανάκκαλε

Αναχώρηση στις 06.00 από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με στάσεις καθ’ οδόν, για να επιβιβαστούν εκδρομείς, άφιξη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στάση στο Τελωνείο Κήπων Έβρου για τις απαραίτητες διαδικασίες και αγορές στα Duty Free. Είσοδος στην Ανατολική Θράκη και περνάμε περιφερειακά από την Κεσσάνη και την Καλλίπολη. Άφιξη στα Δαρδανέλια και περνώντας από την γέφυρα που συνδέει την Θράκη με την Μικρά Ασία φτάνουμε στο Τσανάκκαλε στην ακτή του Ελλησπόντου. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος στην προκυμαία. Δείπνο και διανυκτέρευση στο Τσανάκκαλε.

2η Ημέρα: Τσανάκκαλε – Εσκί Σεχίρ – Πολατλί – Άγκυρα

Πρωινό πολύ νωρίς στο ξενοδοχείο και αναχώρηση με τις αποσκευές για το εσωτερικό της Μικρασιατικής χερσονήσου. Ενδιάμεσες στάσεις στο Εσκί Σεχίρ και το Πολατλί για ολιγόλεπτη ανάπαυση και φτάνουμε στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα της σύγχρονης Τουρκίας. Ιδρύθηκε από τους Γαλάτες και το όνομα της σημαίνει άγκυρα πλοίου στα ελληνικά. Τα χρόνια που εξελέγη πρωτεύουσα ήταν μια μικρή πόλη. Από τότε σταδιακά μεγάλωσε και απέκτησε μια ολοκαίνουρια, μεγάλη και σύγχρονη εμφάνιση. Περιήγηση με το λεωφορείο στην σύγχρονη Άγκυρα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Άγκυρα – Προκόπι

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Επίσκεψη στο Μουσείο Μικρασιατικών Πολιτισμών. Αποτελείται από δύο οθωμανικά κτίρια (το Μπεζεστένι Μαχμούτ Πασά και το Χάνι Κουρσουνλού), όπου εκτίθενται αρχαιολογικά αντικείμενα με χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι σήμερα. Αξίζει να δείτε τις πινακίδες Kültepe, που είναι τα παλαιότερα γραπτά έγγραφα της Ανατολίας, μεταξύ πολλών άλλων εκθεμάτων. Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ και στο Μουσείο Ανεξαρτησίας, στον λόφο Ανίτκαμπιρ που δεσπόζει στην πόλη. Λίγος χρόνος στην αγορά της πόλης και αφήνουμε την Άγκυρα με κατεύθυνση την Καππαδοκία. Άφιξη στο Προκόπι, το οποίο ήταν μοναστικό κέντρο και έδρα επισκοπής κατά την βυζαντινή περίοδο, ενώ το όνομα του προέρχεται από μία πολύ παλιά εκκλησία του Αγίου Προκοπίου. Κατά την οθωμανική περίοδο περιβόητοι ήταν οι «πετράδες» του χωριού. Στις μέρες μας, σώζονται αρκετά από τα ελληνικά αρχοντικά σπίτια και αποτελεί το κατεξοχήν τουριστικό θέρετρο της Καππαδοκίας με πάμπολλα ξενοδοχεία. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Ημέρα: Κόραμα – Άβανος – Καισάρεια

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Περιήγηση στην ηφαιστειογενή περιοχή με τα φαράγγια και τις κοιλάδες. Πρώτος σταθμός το χωριό Uchisar με το λαξευμένο κάστρο που λειτούργησε ως φρούριο, μοναστήρι αλλά και οικισμός. Δίπλα βρίσκεται και η Κοιλάδα των Περιστεριών, με τους εκατοντάδες λαξευτούς περιστερώνες. Συνεχίζουμε στο μοναστικό σύμπλεγμα της Κοιλάδας του Κοράματος (Göreme) το οποίο λειτουργεί ως υπαίθριο μουσείο και περιλαμβάνεται στα μνημεία της UNESCO. Ξεχωρίζουν η Σκοτεινή Εκκλησία και η Εκκλησία των Κρίνων, η Εκκλησία του Μήλου, το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, η Εκκλησία του Φιδιού κ.ά. Συνεχίζουμε, στην περιοχή του Ζέλβε, η οποία ήταν μοναστικό κέντρο και καταφύγιο των χριστιανών κατά τις περσικές, αραβικές και τουρκικές εισβολές. Στάση στο Pasabag όπου θα δείτε τις νεραϊδοκαμινάδες της Καππαδοκίας, σε μορφή μανιταριού. Συνέχεια στην Άβανο, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Άλυ (ο μεγαλύτερος της Μικράς Ασίας), η οποία φημίζεται για την αγγειοπλαστική. Ακολουθεί η Καισάρεια, χτισμένη στους πρόποδες του ηφαιστείου Αργαίου, εκεί όπου ο Άγιος Γεώργιος σκότωσε τον δράκο. Πριν την Καισάρεια, επίσκεψη στο χωριό Μουταλάσκη (Talas), πατρίδα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Ελεύθερος χρόνος στην παραδοσιακή αγορά της Καισαρείας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Ημέρα: Σινασός – Μαλακοπή

Πολύ νωρίς το πρωί, προαιρετική πτήση με αερόστατο για να θαυμάσετε την αυγή, το εντυπωσιακό ηφαιστειογενές πεδίο, το οροπέδιο και τις νεραϊδοκαμινάδες. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και πρωινό. Επίσκεψη στο σπίτι του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου. Επίσκεψη στην Σινασό, ένα από τα λίγα αμιγώς ελληνόφωνα χωριά της Καππαδοκίας. Θα δούμε τα παλιά αρχοντικά των Ελλήνων, τις εκκλησίες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την υπόσκαφη εκκλησία του Αγίου Βασιλείου. Επίσκεψη στο Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο χωριό της Ενεγόπης, γνωστό και ως Ανακού ή Καϊμακλί. Συνέχεια στο ελληνικό χωριό της Μαλακοπής. Επίσκεψη στον επιβλητικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων και μία από τις πιο γνωστές και μεγάλες υπόγειες πολιτείες της Καππαδοκίας. Η πόλη έχει βάθος 80 μέτρα και μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 20.000 κατοίκους. Έχει πιεστήριο σταφυλιών, ελαιοτριβείο, κελάρια, τραπεζαρίες και παρεκκλήσια. Ακολούθως επίσκεψη στο Μίστι (Konakli) αλλοτινό ελληνικό μεγαλοχώρι όπου σώζεται ο Ναός του Αγίου Βασιλείου. Πριν την επιστροφή στο ξενοδοχείο, προαιρετική παρακολούθηση παράστασης περιδινούμενων δερβίσηδων (€15 ανά άτομο). Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

6η Ημέρα: Περιφέρεια Φαράσων (Βάρασα και Αποικίες)

Πρωινό νωρίς στο ξενοδοχείο. Σήμερα προορισμός είναι η περιφέρεια των Φαράσων, το νοτιοανατολικό και πιο τραχύ κομμάτι της Καππαδοκίας, στις απότομες πλαγιές της οροσειράς του Ταύρου. Πορεία στο στενό φαράγγι του ποταμού Ζάμαντι, διάσημου για τις διαδρομές rafting. Σε υψόμετρο 900 μέτρων άφιξη στα Φάρασα (Camlica). Η μικρή εκκλησία του χωριού σήμερα λειτουργεί ως τζαμί. Χρόνος ελεύθερος στο μικρό αυτό χωριό και επιστροφή στο Προκόπι. Για το βράδυ προτίνεται προαιρετικά ένα πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής σε υπόσκαφο κέντρο βραδινής διασκέδασης (€30 ανά άτομο). Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

7η Ημέρα: Καρβάλη – Κοιλάδα Περιστρέματος – Ικόνιο

Πρωινό νωρίς και αναχώρηση με τις αποσκευές από το ξενοδοχείο. Άφιξη στην Καρβάλη (Guzelyurt), τον νεότερο ελληνικό οικισμό δίπλα στην βυζαντινή πόλη Αριανζός. Επίσκεψη στο Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού . Θα θαυμάσετε τα ελληνικά γραφικά πέτρινα και λαξευτά σπίτια τα οποία έχουν διατηρηθεί από την εποχή της ανταλλαγής των πληθυσμών. Άφιξη στην κοιλάδα του Περιστρέματος (Belisarma) την οποία διαπερνά ο Μελέντης ποταμός. Άφιξη στο χωριό Χλωρού (Ihlara) και κατάβαση στην κοιλάδα. Πορεία κατά μήκος του ποταμού και επίσκεψη σε μερικούς από τους δεκάδες ναούς. Αναχώρηση από Καππαδοκία, στάση στο Σουλτάνχανι, και άφιξη στο Ικόνιο. Λίγος χρόνος στην κεντρική πλατεία του Ικονίου, κι ύστερα επίσκεψη στην Σύλλη. Άφιξη στο ξενοδοχείο στο Ικόνιο και τακτοποίηση. Δείπνο και διανυκτέρευση.

8η Ημέρα: Ικόνιο – Κιουτάχεια – Προύσα

Πρωινό πολύ νωρίς και αναχωρούμε με τις αποσκευές από το ξενοδοχείο. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας στο οροπέδιο της κεντρικής Μικράς Ασίας περνώντας περιφερειακά από το Αφιόν Καράχισαρ. Στάση στην Κιουτάχεια με τα διάσημα κεραμικά κομψοτεχνήματά της. Άφιξη στην Προύσα, στους πρόποδες του όρους Όλυμπος της Βιθυνίας (Uludag) και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Περιήγηση στην πόλη όπου θα δούμε το Μνημείο του Καραγκιόζη και το Ουλού Τζαμί, χτισμένο το 1399. Η Προύσα φημίζεται για τα χαμάμ της. Αφεθείτε στα χέρια έμπειρων και απολαύστε λούσιμο με αφρό και πλύσιμο με γάντι κετσέ (μια παλιά μέθοδο απολέπισης) για πραγματική αναζωογόνηση! Χρόνος ελεύθερος στην πλούσια αγορά της πόλης (ονομαστή για τα μεταξωτά υφάσματά της). Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

9η Ημέρα: Προύσα – Θεσσαλονίκη

Πρωινό νωρίς και αναχώρηση με τις αποσκευές από το ξενοδοχείο. Μέσω της νεόκτιστης γέφυρας των Δαρδανελίων και με ενδιάμεσες στάσεις καθ΄ οδόν, άφιξη στην Καβάλα και την Θεσσαλονίκη το βράδυ μετά από ένα αναζωογονητικό ταξίδι.

Τι περιλαμβάνεται:

 • Μεταφορές-μετακινήσεις με υπερυψωμένο λεωφορείο.
 • Οκτώ (8) διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 5* & 4* – Μία (1)
  διανυκτέρευση στο Τσανάκκαλε, Μία (1) διανυκτέρευση στην Άγκυρα, Τέσσερις (4)
  διανυκτερεύσεις στο Προκόπι/Άβανος, Μία (1) διανυκτέρευση στο Ικόνιο, Μία (1)
  διανυκτέρευση στην Προύσα.
 • Ημιδιατροφή καθημερινά στα ξενοδοχεία (πρωινό και δείπνο).
 • Φόροι διαμονής στα ξενοδοχεία, check point πόλεων & διόδια.
 • Φιλοδωρήματα και αχθοφορικά.
 • Περιηγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
 • Έμπειρος Αρχηγός-Συνοδός.
 • Επίσημος Τοπικός ξεναγός.
 • Ασφάλεια Αστικής ευθύνης, Ατυχημάτων, Νοσηλείας, Επειγόντων περιστατικών.
 • ΦΠΑ.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Είσοδοι σε Μουσεία & Αρχαιολογικούς Χώρους περίπου €70-75 (Περιλαμβάνονται:
  Μουσείο Μικρασιατικών Πολιτισμών €13, Κοιλάδα Κοράματος €20, Σκοτεινή
  Εκκλησία €8, Υπόγεια Πόλη Μαλακοπής €13, ΙΝ Αγ. Γρηγορίου Ναζιανζηνού €4,
  Κοιλάδα Περιστρέμματος €15) – (Οι τιμές ενδέχεται να τροποποιηθούν).
 • Πτήση με αερόστατο στο Προκόπι (Τιμή βάσει διαθεσιμότητας).
 • Παράσταση περιδινούμενων δερβίσηδων (€15 ανά άτομο).
 • Πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής σε υπόσκαφο κέντρο βραδινής διασκέδασης
  (€30 ανά άτομο).
 • Επιπλέον γεύματα/ποτά εντός και εκτός ξενοδοχείου.
 • Οτιδήποτε αναφέρεται σαν προαιρετικό.

Διαθέσιμες Ημερομηνίες:

Αναχώρηση 22 Ιουνίου 2024 – Επιστροφή 30 Ιουνίου 2024

Ξενοδοχεία:

 • Μία (1) διανυκτέρευση στο Τσανάκκαλε / Parion Canakkale 5* ή παρόμοιο.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στην Άγκυρα / Anemon Ankara 4* ή παρόμοιο.
 • Τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις στο Προκόπι/Άβανος Shuhan / Avanos 5* ή παρόμοιο.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στο Ικόνιο / Anemon Konya 5* ή παρόμοιο.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στη Προύσα / Anatolia Bursa 4* ή παρόμοιο.

Τελική τιμή με φόρους ανά άτομο σε δίκλινο: € 760, Μονόκλινο + € 290.
Κρατήσεις με προκαταβολή €250 το άτομο.

Σημειώσεις:

 • Ταξιδεύετε με Ταυτότητα ή Διαβατήριο.
 • Η Ταυτότητα πρέπει να έχει τα στοιχεία και σε Λατινικούς χαρακτήρες και να έχει ημερομηνία έκδοσης μικρότερη των 10 ετών, αλλιώς πρέπει να εκδοθεί καινούρια.
 • Το Διαβατήριο πρέπει να έχει ισχύ 6 μηνών από το τέλος του ταξιδιού, διαφορετικά πρέπει να εκδοθεί καινούργιο.
 • Φωτοτυπία διαβατηρίου ή της ταυτότητας πρέπει να κατατεθούν στο γραφείο μας.
 • Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση θα δοθούν οι τελικές αναλυτικές οδηγίες.
 • Η σειρά του προγράμματος ενδέχεται να αλλάξει, χωρίς να παραληφθεί κάτι.

 

Το θελω!