Τα οφέλη του ταξιδιού στην ψυχική υγεία. Πως μας μαθαίνει να σεβόμαστε.

Σκεπτόμενη πως να γράψω για τα οφέλη του να ταξιδεύει κανείς, βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο και θέλησα να τα μοιραστώ μαζί σας. Σύμφωνα με το emotionalintelligence.gr, η παύση από την κανονικότητα και την προβλεψιμότητα της καθημερινής ζωής και η κατά διαστήματα άρση του επαναλαμβανόμενου μοτίβου της ρουτίνας αποτελούν αναγκαιότητα για την καλή ψυχική υγεία.

Το ταξίδι εξελίσσει την δημιουργικότητά μας. Νέες εικόνες, πρόσωπα, εμπειρίες και περιβαλλοντικά ερεθίσματα, δημιουργούν νέες συνάψεις και μας καθιστούν πιο δημιουργικούς. Με αυτόν τον τρόπο, καλλιεργείται η επικέντρωσή μας στο εδώ και τώρα, η συνειδητή γνώση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των σωματικών μας αισθήσεων, όπως και του περιβάλλοντος γύρω μας.

Η ανάγκη που δημιουργείται για να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, μας καθιστά πιο δεκτικούς. Αυτή η προσαρμογή μας κάνει να αντιδρούμε λιγότερο στις καθημερινές αλλαγές και αυξάνει την συναισθηματική σταθερότητα. Με το ταξίδι σταματάμε να βιώνουμε το στρες της καθημερινότητας και οι θετικές του επιδράσεις γίνονται αισθητές κατά τη διάρκεια, πριν και μετά το ταξίδι.

Έρευνες υποδεικνύουν πως όταν εισερχόμαστε σε ένα διαφορετικό πολιτισμικό πλαίσιο, ενδυναμώνουμε την προσωπική μας ταυτότητα, τις αξίες, τις πεποιθήσεις και αυξάνουμε την αυτοπεποίθηση μας. Μας απεγκλωβίζει από τον εγωκεντρισμό μας και από μια περιορισμένη οπτική και μεγαλώνει την κατανόηση μας.

Με το ταξίδι μαθαίνουμε να σεβόμαστε γιατί αντιλαμβανόμαστε πως δεν είμαστε μόνοι, αλλά αντιθέτως, αποτελούμε ένα κομμάτι στον χάρτη ενός πολύχρωμου, πολύμορφου και πολυδιάστατου κόσμου.

Διαβάστε το άρθρο.